Occidentalisme

161213_occidentalisme-1Edward Saids bog om orientalisme fra 1978 gjorde begrebet synonymt med Vestens romantiske forestillinger om et eksotiseret Østen der aldrig havde eksisteret. Bogens indflydelse var enorm og i de mange ophedede diskussioner der fulgte glemte mange at den også var sand med omvendt fortegn. Shekhawati-distriktet i det nordøstlige Rajasthan er et levende eksempel.

Havelierne der ligger side om side i søvnige Ramgarh er som billedbøger fra en svunden tid hvor rige indiske købmandsfamilier begyndte at vende blikket mod vest. Murene er dækket med malerier fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet udført af lokale kunstnere der nok havde hørt om og i nogen tilfælde også set Vestens vidundere, men kun sjældent forstået hvad de var og hvordan de fungerede.

Resultatet er en fantasifuld blanding af halve sandheder og hele løgne der uden problemer indsætter grammafoner og væltepetere i religiøse og mytologiske scenerier. Krokodillerne har ben som kameler og britiske gentlemen gnubber skuldre med chillum-rygende maharajaer, mens damplokomotiver transporterer alt fra uniformerede soldater til fire-armede guder.

Det er muligt at opiumshandelen der betalte for havelierne også i andre henseender påvirkede deres udformning og udsmykning, men da den slags spekulationer nemt kunne opfattes som udtryk for orientalisme vil jeg afstå fra dem her og lade billederne tale for sig selv.

161213_occidentalisme-2

Reklamer

Instant Karma

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s