Spilpoesi

Den tibetanske tæppehandler Dawa Dhargye interesserer sig ikke så meget for sho som for de små improviserede vers spillet giver anledning til. Som for eksempel det følgende der engang i forne tider siges at have sikret et afgørende slag på to 1’ere:

One facing up, it is said
One facing down, it is said
It is the base of the penis, it is said
It is the depth of the vagina, it is said
And when the penetration takes place
The explosion is followed by a slimy exudation of something brain-like
That overcomes the tightness of the vagina by means of lubrication

Oversættelsen er kun en fattig gengivelse af noget der tilsyneladende var så hysterisk morsomt på tibetansk at Dawa måtte stoppe op og grine af flere gange undervejs før han kunne fortsætte. Og han var tydeligvis ikke tilfreds med at hans redaktør har besluttet sig for at bortcensurere verset fra hans kommende bog.

Sho spilles typisk af tre spillere der sidder på jorden omkring en cirkel af et sted mellem 64 og 108 muslingeskaller. I midten af cirklen ligger en tyk måtte af yakskind som bruges til at hamre bægeret med de to seks-sidede terninger ned i. Hver spiller har ni brikker der kan være alt fra småsten til døde batterier, men ofte er gamle britiske mønter. Dawa viste mig således stolt et familiesæt bestående af kvart-anna-mønter fra Kong George Vs tid der var slidt mere eller mindre fuldstændig blanke.

Mønterne (hestene) bevæger sig over muslingeskallerne (bjergryggene) og hviler i mellemrummene mellem dem. Modsat hvad man kunne forvente er skallerne imidlertid ikke spredt ud én for én fra start til slut. De ligger i stedet klumpet sammen i en eller flere bunker og fordeles kun i mindre bunker efterhånden som mønterne bevæger sig hen over dem og så at sige skaber mellemrummene mellem dem. Det betyder rent visuelt at spillepladen hele tiden udvider sig og trækker sig sammen, og at det kan være endog meget svært at regne ud præcist hvor langt der er fra ét punkt til et andet.

Muslingeskallernes harmonikabevægelser komplementeres af mønterne der stables højere og højere indtil de bliver slået hjem og brudt ned. Altsammen i takt til lyden af terningernes raslen i bægeret, bægerets slag mod yakskindet, og spillernes konstante velsignelser og forbandelser af sig selv, hinanden og terningerne. Resultatet er et levende, nærmest musikalsk, spil der naturligvis også involverer hasard, druk og damer.

Why, girl, do you sit upright
Blocking your holes with your heels
So I must sit squatting
With the little one resting in peace?

Som det for eksempel kan lyde når en spiller gerne vil slå to 3’ere og forsøger at påkalde sig slaget med et ordspil på “tre-tre” (tsog-tsog) og “opretsiddende” (tsog-tsog).

De mange mundtligt overleverede eksempler på improviserede vers rækker langt tilbage i historien og tilbyder glimt af kulturtræk og begivenheder der ellers ville være gået tabt for eftertiden. Hvis ikke det var for sho-digtene, hvordan skulle vi så vide at det tibetanske riges grundlægger Songtsän Gampo (601-650 e.v.t.) blev gjort til hanrej af en af hans ministre, eller at guvernøren i Chamdo var for optaget af at spille Mahjong til at forhindre kineserne i at invadere Tibet?

Dawa demonstrerede med stor entusiasme et komplet spil sho med tre imaginære spillere, og jeg tror at jeg fangede de fleste af reglerne undervejs. I hvert fald nok til at jeg tog imod hans tilbud om at blive fulgt ned til en lille støvet biks og investere i en terningekop, en yakskindmåtte og 77 muslingeskaller. Et antal der ofte foretrækkes fordi det svarer til summen af alle de slag man kan slå med to 6-sidede terninger.

I er naturligvis allesammen inviteret til at spille med når jeg vender tilbage til Danmark til januar. Interesserede spillere kan begynde at øve sig på smædeversene allerede nu.

161209_spilpoesi

Reklamer

3 comments

 1. Pernille Dam

  Fedt! En slags spil-limerick! Hvornår kommer du hjem? Mads og jeg har aftalt at gå ud fredag d. 13.1.

  • Jacob

   Noteret. Jeg er tilbage i begyndelsen af januar og frisk på et spil sho på Galathea Kroen hvis jeg er i København den aften. Glæder mig til at se jer.

   • Pernille Dam

    Dejligt. Selvfølgelig er du i København. Nu har du jo en aftale:-)

Instant Karma

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s