Figurspil

Min husværtindes tjener stammer fra en landsby i omegnen af Udaipur, Rajasthan. Vi snakker gerne forbi hinanden i ujævne samtaler der slår frem og tilbage mellem hindi og engelsk som strømmen i en gennemsnitlig beboelsesejendom. Narayan har tidligere insisteret på at gyan chaupar var et astrologisk redskab til at tolke planeternes indflydelse på de forskellige stjernetegn, og her til morgen lykkedes det ham så at give en mere eller mindre udtømmende beskrivelse af en blanding mellem et figur- og et brætspil han plejede at spille i sin barndom.

To venner finder et skyggefuldt sted bag huset og tegner en firkant med et kryds i midten på jorden. I det ene hjørne tilføjer de en palme med fire trin og en trappebrønd med otte. I de tilstødende hjørner placerer de hver deres hest der nu skal ride gennem ørkenen for at nå frem til oasen til hvor palmen gror. Når de er steget af hestene skal de klatre op i palmen og samle kokosnødder inden de udmattede og svedende kan stige ned i trappebrønden og slukke deres tørst.

Vinderen er den første til at lægge sig i skyggen og lukke øjnene. Måske fordi han får den længste nats søvn inden historien gentager sig næste dag.

Det mest interessante ved spillet er måden hestene bevæger sig på. Spillerne kaster fire delte tamarindfrø og oversætter resultatet til det antal fingre de må flytte deres hest. Idéen om at bevæge figurer gennem et fysisk landskab og ikke brikker fra felt til felt på et bræt giver endnu engang mindelser om Renate Syeds hypotese om at skak begyndte som et figurkrigsspil.

Jeg har som lovet fået kigget på kapitlet om at bygge sandslotte i den royale håndbog Manasollasa fra 1200-tallets Karnataka. Fokus synes dog ikke så meget at ligge på selve konstruktionerne som på de haremspiger kongen havde med sig på stranden. Så snart byggearbejdet var overstået begyndte han at kaste sandklumper efter pigerne. Og dem han ramte måtte han løbe efter og fornøje sig med.

Så måske et prototypisk figurskakspil i virkeligheden opstod blandt kongens tjenere mens de sad på stranden og ventede på at han skulle komme tilbage fra sine amorøse eventyr i det fjernere sand?

161028_figurspil

Reklamer

Instant Karma

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s