Loka Purusha

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg fandt denne smukke og klare illustration af verdensmennesket i et manuskript på et tempelbibliotek i Patan i går. Og tilmed ganske uden problemer. Det sørgede artiklen fra Gujarat Samachar for. Den hang på væggen ved siden af en kalender med billeder af jainistiske læremestre.

Forestillingen om et kosmisk urmenneske går helt tilbage til den ældste af de fire vedaer, men forbindes i dag oftest med den ateistiske protestreligion jainismen. Ifølge den er verdensmennesket ikke bare et billede på universet, men en matematisk præcis udlægning af det.

Jorden befinder sig et sted omkring solar plexus med syv helveder forneden og syv himle foroven. Halsen over himlene er inddelt i en række halvmåneformede verdener, mens ansigtet er bolig for de fem højeste væsener. Øverst oppe hvor toppen af kraniet møder intetheden sidder udfrielsens punkt.

I verden såvel som i mennesket.

Om den første jainistiske spilleplade voksede ud af en illustration af verdensmennesket, eller om spillepladerne først sidenhen fik hoved og arme og ben, er endnu ikke til at sige. Men ligesom spillepladernes filosofiske tankegods kommer fra manuskripter der er blevet opbevarede og overleverede siden grundlæggelsen af de tidligste jainistiske tempelbiblioteker for over tusind år siden, er det ikke utænkeligt at deres udformning stammer fra samme kilde.

Loka Purusha_2

Reklamer

2 comments

    • Jacob

      The illustration of the lokapurusha is from a manuscript of the Brhatsamgrahanisutra in Hemchandracharya Jain Gyan Mandir in Patan, while the image of the Gyan Baji board was presented to me by Dr. Savaliyar from BJ Institute in Ahmedabad. He acquired it several years ago, and is not sure which collection it belongs to.

Instant Karma

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s