Yantriske meditationer

Yantriske meditationer_1Første gang jeg så gudinden Devi med et kvadratisk felt som krop var på et aldrig færdiggjort maleri hjemme hos ejeren af Ganesh Handicrafts i Jodhpur. Dengang spekulerede jeg på om det tomme felt kunne være omridset af en gyan chaupar-spilleplade. I den jainistiske tradition er spillepladerne ofte portrætteret som det kosmiske menneskes krop, og det ville ikke være utænkeligt at andre traditioner – som fx shaktierne der netop tilbeder kvindelige kosmiske energier – havde ladet sig inspirere.

Siden da har jeg set det samme motiv i færdig stand flere forskellige steder. Det tomme felt har ganske rigtig vist sig kun at være et omrids, og dets indhold en række mindre felter fyldt med tal og skrift. Ikke ulig en gyan chaupar-spilleplade. Men formålet med en pataka – som den slags magiske malerier ofte kaldes – har ikke umiddelbart noget med underholdning og udfrielse at gøre. Det er et redskab til at fokusere beskuerens sind og hjælpe ham eller hende til at udvikle overnaturlige evner.

Men måske der alligevel er en sammenhæng.

På private museer i Jaipur og Gurgaon hænger der billeder hvor det store felt er inddelt i 64 mindre felter som et skakbræt. Felterne er nummererede i en tilsyneladende vilkårlig rækkefølge og beskrevne med navnene på de 64 yoginier, eller troldkvinder, der repræsenterer gudinden Durgas forskellige aspekter. Flere af disse aspekter – som fx maya (illusion), krodh (vrede) og de tre floder Sarasvati, Yamuna og Ganga – optræder også på de fleste hinduistiske gyan chaupar-spilleplader.

Det er helt almindeligt at folk jeg viser mine spilleplader til tror at de er yantraer (okkulte diagrammer med magiske egenskaber). Først når jeg peger stigerne og slangerne ud for dem, genkender de spillet fra børneværelset. Og fra det øjeblik er det som om at de ikke kan se det som andet. Kombinationen af spil og yantra forekommer dem tilsyneladende utænkelig.

Men er spil ikke netop en form for yantra?

Spillepladen indfanger sindet og skærper koncentrationen. Verden udenfor falder bort og det der for et øjeblik siden ikke var andet end pap og plastic bliver nu porten til en ny og anden virkelighed. Det eneste der mangler er de overnaturlige evner til sidst. Men mon ikke også de har det med at mangle i yantrisk meditation?

Jeg skulle have mødtes med yantraeksperten Dr. Madhu Khanna i Delhi, men hun endte med at aflyse på grund af sygdom og en nært forestående forelæsningsrække i Mumbai. Heldigvis virkede hun opsat på at holde kontakten ved lige, og jeg har sendt hende en række udvalgte spilleplader til moden overvejelse.

Jeg har desværre ikke fået lov til at fotografere patakaerne i hverken Jaipur eller Gurgaon, så I må nøjes med følgende variation frisk fra internettet. En tilsvarende afbildning findes på Rajasthan Oriental Research Institute i Jodhpur, men den får jeg næppe heller fat på.

Yantriske meditationer_2

Reklamer

Instant Karma

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s