Kosmisk Ludo

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg fandt denne smukke perlevævede chaupad-spilleplade på Lakhota Palace Museum i afsides men overraskende moderne Jamnagar. Byen der huser Indiens eneste ayurvediske universitet hvor man kan blive certificeret udøver af flere tusind år gamle lægevidenskaber.

Ordet chaupad indikerer spillepladens fire-armede udformning. Det er det samme ord der indgår i gyan chaupar der derfor kan oversættes som noget i retning af “chaupad med indsigt”. Da gyan chaupar er anderledes kasseformet end chaupad, er det oplagt at forstå referencen mere generelt som “spil med indsigt”.

Men der er også en anden mulighed.

Gyan chaupar er som tidligere beskrevet en repræsentation af kosmos hvor brikkerne er sjæle og felterne forskellige karmiske positioner på vejen mod udfrielse. Det er min tese at chaupad er en tilsvarende kosmisk repræsentation, og at referencen skal forstås som en indikation af netop denne omstændighed.

Tomrummet i midten af chaupad-spillepladen skulle således repræsentere den rene bevidsthed (brahman) hvorfra det manifesterede univers udfolder sig i de fire overordnede retninger. Brikkerne skulle repræsentere individuelle sjæle (atman) der fødes ud af tomrummet og drejer med tilværelsens hjul (samsara) tilbage mod deres ophav.

For bedre at forstå denne bevægelse er det værd at bide mærke i at Ludo spilles med urets retning, mens chaupad blev spillet mod urets retning. En mulig forklaring på den oprindelige spilleretning kunne være at universet udvikler sig med urets retning, mens det indvikler sig mod urets retning. For at vende tilbage til universets og de individualiserede sjæles ophav måtte brikkerne derfor nødvendigvis bevæge sig mod urets retning.

Der er mange andre ting end spilleretningen der har ændret sig fra chaupad til Ludo. For eksempel spillede man oprindelig i hold to-og-to med fire-sidede terninger eller muslingeskaller. Og den første brik der nåede i mål blev i nogle varianter forvandlet til en “gal kvinde” der bevægede sig med urets retning og kunne slå andre brikker hjem selv om de var stablet oven på hinanden.

Det er nærliggende at antage at denne gale kvinde var en repræsentation af guden Shivas hustru i sit destruktive aspekt som Kali. Kali er iøvrigt afledt af kala der kan betyde “tid”. Og den går jo som bekendt også med urets retning.

Det ville være interessant at vide om stjernerne og globusserne på Ludo-terningerne understøtter min tese om chaupad som kosmisk repræsentation. Et lille historisk studie af deres oprindelse må være på sin plads.

Reklamer

2 comments

 1. moesgaard

  Nu driller jeg: Hvor har vi eksempler i indisk tankegods på, at universet udvikler sig med uret (og at spillebrikkerne derfor bevæger sig mod uret)? Løse tanker: Står man med ansigtet mod syd, vil man (på den nordlige halvkugle) se himmelhvælvingen (og dermed solen) dreje med uret rundt i en eller anden forstand. Det er måske noget? Buddhister går med uret rundt om stupaer, fx, blandt andet for at honorere dette “tidens hjul”. En anden tanke er måske, at man dermed har højre hånd (den rene) vendt mod venerationsobjektet i centrum. Går jainister den anden vej rundt (hvis de overhovedet går rundt)?

  • Jacob

   Det taenkte jeg jo nok at du ville – og det er meget velkomment!

   Jeg skal ikke vaere for skraasikker her, men Don Handelman og David Shulman giver saa vidt jeg husker nogle eksempler paa evolutionens kontra involutionens retninger i “God Inside Out: Siva’s Game of Dice”.

   Det mest aabenlyse symbol maa dog vaere swastikaet der i hvert fald i nogle sammenhaenge opfattes som et soltegn der beskriver det konstant roterende univers. Swastikaet kan baade vaere venstresnoet og hoejredrejet – og vistnok ogsaa venstresnoet selv om det ser ud til at vaere hoejredrejet! – og det er ikke ualmindeligt at finde et venstresnoet swastika broderet i midten af chaupad-spilleplader som formodet indikation af spilretningen (og muligvis ogsaa af en underliggende kosmisk symbolik).

   Bemaerk i denne sammenhaeng at det hoejredrejede swastika over chaupad-spillepladen paa blogindlaeggets billede ikke har noget med spillepladen at goere – det er en del af en eller anden dekorativ dims til at haenge i en doeraabning!

Instant Karma

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s