Sort magi i luften

Det kan være farligt at være rationalist i Indien.

For fjorten dage siden blev aktivisten Narendra Dabholkar skudt ned på åben gade. Motivet menes at have været hans udforming af et lovforslag til bekæmpelse af overtro.

Lovforslaget var især blevet kritiseret af hindunationalistiske grupperinger som oppositionspartiet BJP og selvtægtsorganisationen Shiv Sena. De mente at det ville såre det indiske folks følelser.

Nu har regeringen i den indiske delstat Maharashtra så alligevel besluttet sig for at fejre Dabholkars martyrium ved at gennemføre lovforslaget med det sigende navn:

The Maharashtra Prevention and Eradication of Human Sacrifice and Other Inhuman, Evil and Aghori Practices and Black Magic Bill

I loven står der at de der måtte udøve, fremme, reklamere for eller tjene penge på sort magi, trolddom eller heksekunst, tilbyde talismaner eller andre overnaturlige genstande eller påstå at være reinkarnationer af helgener eller guder, kan blive straffet med op til syv års fængsel. Det vil ikke være muligt at stille kaution.

Jeg er sikker på at Dabholkar ville have været glad for at vide at hans utidige død trods alt har tjent et formål, men jeg tror også at han kunne have ønsket sig at loven var gået endnu videre.

Jeg bygger min antagelse på en udregning han åbenbart lavede for et par år tilbage:

Hvert år afholdes der omkring 300.000 bryllupper i Indien. Ved hvert bryllup bliver der kastet omkring 10 kilo ris. Det betyder at omkring tre millioner kilo ris går til spilde hvert år. Og dét på en rent symbolsk og fuldstændig irrationel gestus.

Dabholkar må have været rædselsslagen for skilsmissens stigende popularitet blandt den indiske middelklasse.

Reklamer

3 comments

    • Jacob

      I den udstrækning at ældsterådene i landsbyerne har en vis grad af juridisk autonomi, så skulle det ikke undre om rituel praksis i det mindste kunne tænkes at være en formildende omstændighed. Da Tehelka for et par år siden opsnappede en historie om en barnebrud i Rajasthan der var blevet presset til at gøre sin 60 ældre mand følgeskab på ligbålet, viste det sig at det var en almen kendt praksis som de lokale myndigheder valgte at se gennem fingre med.

  1. Moesgaard

    Der er selvfølgelig Sati – det er rigtigt; men jeg fornemmer endnu mere unævnelige kulter bag formuleringerne om “Aghori Practices”; et andet og dunklere (og – formoder jeg – mere fiktivt end faktisk) niveau end panchayat-bestemmelserne om enkebrændinger.

Instant Karma

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s