Den kulturelle komedie

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg har tidligere blogget om hvordan moderne indisk kultur har en tendens til at imitere vestlig kultur i en sådan grad at det nærmest bliver parodisk. Nogen gange bliver man ganske enkelt i tvivl om hvorvidt man skal tolke det som en hån eller en hyldest.

På Hotel Valiant i Baroda glemmer personalet konsekvent at banke på inden de kommer ind med room service eller rengøring. Og når de så hører vandet løbet ude på badeværelset eller ser mig sidde i boksershorts på sengen, skynder de sig tilbage ud at banke på. Sidst kunne jeg ikke engang nå at fortælle den uniformerede knægt med den røde plasticbakke at han havde taget fejl af værelsesnummeret før døren gik op for anden gang.

Nede på Café Coffee Day voksede køen sig lang og utålmodig mens en ung fyr med fabriksslidte jeans og håret redt frem over ørerne langede det ene kreditkort efter det andet over disken. Fire styks nåede han igennem før han måtte erkende at terminalen ikke kunne opnå forbindelse. Han fuldendte ydmygelsen ved at trække et bundt rupees op af baglommen og betale for sin kaffe.

Og ovre på Kalyan Cafeteria serverer de mexicanske pizzaer og thailandske sizzlers til middelklassefamilier på trafiklysfarvede taburetter. Technoen smadrer op mod de nøgne vægge og gør det stort set umuligt at høre retterne blive annonceret over højtaleranlægget. Som regel farer tre-fire familiefædre op til disken ved hvert udkald, og ofte viser retten sig så selvfølgelig at være til en helt femte.

Den kulturelle komedie udspiller sig på en scene af gensidig misforståelse som aldrig ophører med at frustrere og fascinere. Gita Mehta siger det så fremragende i sin kultklassiker Karma Cola om mødet mellem hippier og indfødte:

They thought we were simple. We thought they were neon. They thought we were profound. We knew we were provincial. Everybody thought everybody else was ridiculously exotic and everybody got it wrong.

Men som Leonard Cohen synger, så er det gennem sprækkerne at lyset kommer ind.

Reklamer

Instant Karma

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s